Küçükkuyu

Küçükkuyu, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bir turizm kasabasıdır. Her yıl binlerce turist gelen Küçükkuyu’da geçim daha çok balıkçılık ve zeytincilik ile sağlanmaktadır. Küçükkuyu, Altınoluk’a 10 km (batısında) uzaklıktadır. Aynı zamanda Assos’a (20 km) da yakın olduğu için turistlerin ilgisini çekmektedir. Bölgede bir çok turistik yer bulunmaktadır. Bunlardan biri Küçükkuyu’nun üst tarafındaki ufak bir tepede bulunan Zeus Altarı’dır. Efsaneye göre Tanrı Zeus’un yaşadığı yer olarak bilinir. Kaz Dağları’nın uzantısında bulunan bir mağaradır. Altar’a günde yüzlerce ziyaretçi gelir. Ayrıca Değirmenbaşı Şelalasi de turistik olarak önemlidir. Bölgenin su ihtiyacını karşılar.

Küçükçetmi köyünde bulunan Afrodit kaplıcalarıda şifalı su kaynağı olup bir çok hastalığa faydalı olduğu bilinir. Afrodit Kaplıcaları adını mitolojideki güzellik tanrıçası oalrak bilinen Afroditten almıştır. İlyada Destanı’na göre Zeus hastalanan güzellik tanrıçasını yanından uzaklaştırır. Afrodit İda Dağı’nda bir mağaraya konur. Bu mağarada 42 derece sıcak suda yıkanan Afrodit, eski güzellğine kavuşur. Ancak Zeus’un yanına bir daha dönmez. O gün bu gündür Afrodit Kaplıcası, güzelleşmek ve şifalı yeraltı sularından yararlanmak isteyenlerin hizmetine sunulmuştur.

Oksijen bakımından ise Dünyanın en bol oksijen bulunan 2. merkezidir. Bir çok solunum hastası Küçükkuyu’ya yerleşerek doğal tedavi olmuş olurlar. Assos ve Altınoluk arasında bulunan Küçükkuyu’da zeytinyağının Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağlarından oluşu uzmanlar tarafından yapılan tahlillerle kanıtlanmıştır. Zeytin beldenin en önemli geçim kaynağı olup, belde birçok zeytinyağı fabrikasına ev sahipliği yapmaktadır.

Halkını Oğuz boylarından olan Türkmenler ve Yörükler’in yanı sıra, Girit ve Midilli mübadilleri oluşturur.

Küçükkuyu Tarihi: İda yani günümüzdeki adıyla Kaz dağlarının eteklerinde kurulmuş olan Küçükkuyu’nun eski adı Gargaron idi. Bir süre Lidya, Pers ve Bergama Krallıkları sınırlarında olan Gargaron, daha sonraları Bizans hakimiyetine girmiştir. Uzun bir süre Bizans hakimiyetinde kalan Gargaron doğa güzellikleri, denizi ve stratejik konumu ile birçok kez istilaya uğramıştır. Rumların kültüründen izler taşıyan gargaron Cumhuriyet kurulduktan sonra 1924 yılında Girit ve Midilli de yaşayan Türklerin mübadeleyle buraya verilmesi, ayrıca yörük ve Türkmen boylarının buranın çevresinde köyler kurmasıyla bugünkü halini almıştır. Ayrıca Karadeniz’den gelen balıkçılarında bu süreçte etkileri olduğu bilinmektedir.

Küçükkuyu’ya Ulaşım: Edremit havaalanına 40 km Çanakkale havaalanına 120 km mesafededir. Küçükkuyu, Balıkesir’e yaklaşık 125 km uzaklığındadır. Balıkesir yolu düz ve geniştir ancak Çanakkale ve Ayvacık’a giderken dağları üzerinden aşmak gerekir. Üstelik tek gidiş tek geliş yön vardır. Özellikle de kamyonlar ve tırlar geçtiği için trafik biraz aksamaktadır. Küçükkuyu, aynı zamanda Çanakkale’den İzmir’e gidişte tek bir yol olma özelliğine de sahiptir. Çanakkale’den İzmir’e gitmek isteyenler Küçükkuyu’dan geçmelidir. İzmir’e 240 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Küçükkuyu İklim Yapısı: Küçükkuyu kışları genellikle ılık, yağışlı ve kısa, yazları ise sıcak ve uzun geçer.