Kazdağları; doğal güzellikleri, tarihi değeri, manzara seyri, fauna ve flora zenginliği ve bol su kaynakları ile Ege Bölgesi’nin yer yüzü cennetlerinden biridir.
Anadolu’nun kuzeybatısında bulunan Kazdağları, Biga yarımadasının en yüksek dağıdır. Ege ve Marmara Bölgelerini birbirinden ayırır, tam yeri ise Çanakkale ve Balıkesir sınırları içindedir.
Kazdağları, bereketli toprakları, sulak alanları, yer üstü ve yer altı zenginlikleri, uygun iklim koşullarından dolayı birçok medeniyetin gözdesi olmuş, üzerinde savaşlar yapılmış ve büyük tahribatlara maruz kalmıştır. Tarih boyunca çekici bir bölge olmasından dolayı fazlaca göç almıştır. Bu iki yönlü hareketten dolayı da bölgede çok kültürlü bir yapı oluşmuştur.
Mitolojide ismi İda olarak geçen bu dağ, batı yönünde 1767 metreye kadar yükselir. Koca Çayı, Manastır Çayı, Fındıklı Çayı ve Akçadere vadileriyle derin bir biçimde parçalanmış durumda olan Kazdağları, kültürel açıdan da oldukça zengin ve eteklerinde çok sayıda küçük köy barındırıyor.
Ender bir ağaç türü olan Kazdağı göknarı dünya üzerinde sadece burada yetişiyor ve Truva atı da bu ağaçtan yapılmış. Bunun yanında meşe, kestane, kızılçam, gürgen, dişbudak, palamut meşesi ve zeytin ağaçları da mevcut. Kazdağları’nın her yerinden kaynaklar çıkıyor.
İda Dağı yani Kaz Dağı, dünyada mitoloji ve efsaneler dağı olarak biliniyor. Kazdağları’ndaki üç efsaneden biri Grek efsanesi diğerleri Sarıkız ve Hasan ile Emine’nin aşk öyküleri olan iki Türk efsanesi.
Tarihteki ilk güzellik yarışması burada yapılmış ve Tanrılar Tanrısı Zeus burada doğmuş. Efsanelerinin yanı sıra, temiz havası ve koruma altına alınan çiçekleri ile ünlü Kaz Dağı çevresindeki trekking parkurları ve Jeep Safari veya Off-road için uygun güzergahları ile günden güne popülerleşiyor.